• Interactions

10 lucruri pe care să le bifezi atunci când testezi un site

Updated: Aug 20, 2020


Testarea unui site este la fel de importantă ca dezvoltarea lui. Pune în timing-ul de proiect o perioadă de testare și treci prin lista de mai jos:


1. Ortografie, gramatică, punctuație și fonturi


Verifică dacă e scris totul corect, dar mai ales cum se încadrează textele pe site. Povestea avea sens în Word și în Photoshop, dar se leagă la fel de bine și în varianta programată? Nu uita și de textele din formulare sau de cele de la mesajele de eroare. Fii atent și la formatarea textelor, afișarea corectă a fonturilor, dar și a caracterelor speciale.


2. Imagini


Asigură-te că toate imaginile sunt optimizate pentru web, adică nu sunt prea mari și scad viteza de încărcare a site-ului. Verifică să fie și etichetate corespunzător cu titluri și alt-text. De imagini pixelate nu cred că este cazul să vorbim. Este clar că nu au ce căuta pe un site de calitate.


3. Favicon


Favicon-urile sunt acele mici imagini iconice care apar în bara de adrese și în filele browser-ului. Cum ajută? Este o mică oportunitate de branding care oferă credibilitate site-ului tău. Este un mic detaliu care face diferența între un proiect bine organizat și o implementare neglijentă.


4. Viteza de încărcare


Prima impresie contează. Clienții sunt nerăbdători, așa că viteza site-ului tău are un impact mare asupra ratelor de conversie și de bounce. Google susține că îmbunătățirea timpului de încărcare cu 0,1s poate crește rata de conversie cu 8%. Poți testa viteza de încărcare a site-ului aici.


5. Mobile-Friendly


Avem o creștere generală a utilizării internetului pe mobil. În ultimii 7 ani, traficul mobil a crescut cu 222% și a ajuns să depășească desktop-ul. Când faci un site, te gândești în primul rând la afișarea și funcționarea pe terminale mobile pentru că Google preferă mobile friendly websites. Și aici poți să folosești un tool.


6. Protecția datelor


GDPR prevede stocarea datelor pe un server securizat. Deci, nu e ok ca datele personale să fie pe același server cu fișierele site-ului. Aici, poți să folosești Datamart - un server complet securizat, total separat de orice webserver public. Orice acces la date, vizualizare și export se realizează doar din spatele unei interfețe intuitive, securizată cu user și parolă. Orice export este ulterior encriptat cu o cheie pe 4096 biți care este disponibilă doar offline.


7. Integrări Google și SM


Nu uita de Google Analytics sau orice alt tool de analiză a traficului, de codurile de conversie și remarketing. Verifică și integrarea cu paginile de social media ale brandului tău.


8. Certificat de securitate SSL (HTTPS)


SSL este prescurtarea de la Secure Sockets Layer. Utilizarea lui este uşor de identificat datorită unui lăcățel care apare în bara de browser, lângă URL-ul site-ului. În ziua lansării, recomandăm să faci un click dreapta pe acel lăcățel și să verifici valabilitatea certificatului. Adresele web securizate prin SSL încep cu HTTPS.


9. SEO


La punctul 2 am vorbit despre denumirea corectă a imaginilor. Este o tehnică SEO și te va ajuta să ai o performanţă organică mai bună. Aici găsești încă 5 idei.


10. UX


Testarea nu se oprește în momentul lansării. Acum, când site-ul este live, poți să afli cât de prietenos sau frustrant este cu vizitatorii. Website UX (user experience) acoperă o gamă largă de factori. Dar, în esență, UX se referă la experiența de interacțiune a unui vizitator pe site. Îți recomandăm să folosești un remote usability testing tool cum ar fi Userlytics sau HotJar și să înregistrezi interacțiunea utilizatorilor cu noul tău website.


Când simți că subiectul te depășește, apelează la un specialist. Noi te ajutăm cu plăcere! Scrie-ne pe office@interactions.ro.

20 views0 comments