top of page
  • Writer's pictureInteractions

Book review: No Filter. The Inside Story of Instagram

Updated: Aug 2, 2021Ne-am obișnuit cu articole, cărți, filme și documentare care ne atenționează asupra pericolului rețelelor de socializare, despre cum ne pot manipula acestea deciziile și chiar schimba istoria. Cu toate acestea, No Filter. The Inside Story of Instagram, nu este așa. Este, în primul rând, o carte de business, o carte despre Silicon Valley și povestea unei achiziții de 1 miliard de dolari – momentul în care Facebook achiziționează Instagram. Sarah Frier, scriitoare și reporter premiat, detaliază povestea nespusă a felului în care Instagram devine cea mai reprezentativă aplicație a prezentului. Și, am putea adăuga, nu doar reprezentativă, ci un mod de viață.


În anul 2010, Kevin Sytrom și Mike Krieger lansau pe piață un app de photo-sharing intitulat Instagram care avea o singură, dar irezistibilă utilitate: transforma și înfrumuseța instant orice fotografie. Au început prin a atrage artiști și fotografi, iar aplicația devine, în curând, mainstream. În mai puțin de doi ani, îi atrage atenția lui Mark Zuckerberg.


Două lucruri ies în evidență: faptul că, deși crea buzz, Instagram nu producea, în acel moment, niciun venit. Și că avea 13 angajați. Mark Zuckerberg inițiază procesul de achiziție cu gândul și la încercarea nereușită de a cumpăra Twitter în 2008. Nu-și dorea încă un eșec, la fel cum nu-și dorea nici un alt competitor: "If we don’t create the thing that kills Facebook, someone else will. The internet is not a friendly place. Things that don’t stay relevant don’t even get the luxury of leaving ruins. They disappear."


În 2006, când Facebook avea doar doi ani de zile, Zuckerberg primește o ofertă de 1 miliard de dolari de la Yahoo. Se încăpățânează să nu vândă, și marșează pe instinctul că Facebook va crește exponențial. Systrom și Krieger, fondatorii Instagram, realizează că Facebook este șansa lor de a crește, că nu se pot opune, și că pericolul de a fi "înghițiți" este iminent. În plus, suma propusă era mai mult decât atractivă.


Astăzi, 1 miliard de useri mai târziu, Instagram este un fenomen: "A substantial portion of our global population is striving for digital recognition and validation, and many of them are getting it through likes, comments, followers, and brand deals. Inside and outside Facebook, the story of Instagram is ultimately about the intersection of capitalism and ego—about how far people will go to protect what they built and to appear successful."


Review de Luciana Ciovică - Digital Copywriter Interactions

Sarah Frier, No Filter. The Inside Story of Instagram, Simon & Schuster, New York, 2020

86 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page